Wanneer gebruik je welke olie? Gezonde en ongezonde oliën
Iedereen kent het voedsel dat de gezondheid verbetert, hoewel de manier waarop we het voedsel bereiden net zo belangrijk kan zijn. Wanneer gebruik je welke olie?
Omdat er zoveel oliën en boterproducten zijn die beweren de beste te zijn, kan het behoorlijk moeilijk zijn om te weten welke je moet gebruiken en welke je moet vermijden.
Het lichaam heeft oliën en vetten nodige als belangrijke bouwstoffen. Niet ieder type olie is gezond. De meeste olie bevat veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor onze gezondheid.
Er zijn ook oliën die niet gezond zijn voor ons lichaam en die je beter kan vermijden. Bij oliën en vetten is het belangrijk om te letten op de bewerking. Koudgeperste en onbewerkte olie zijn gezond en bevatten alle waardevolle stoffen.
Wanneer gebruik je welke olie? Gezonde en ongezonde oliën
Canola-olie
Canola-olie is een populaire olie en veel artsen beweren dat het het risico op hartaandoeningen kan verlagen. De olie bevat weinig verzadigd vet, veel enkelvoudig onverzadigd vet en biedt de beste vetzuursamenstelling in vergelijking met andere oliën.
Je kunt koolzaadolie gebruiken bij het sauteren, als marinade en zelfs bij roerbakken op lage temperatuur. Het heeft
een neutrale smaak, waardoor het een geweldige olie is voor voedingsmiddelen die veel kruiden bevatten. In tegenstelling tot andere oliën, zal deze de smaak van je maaltijd niet verstoren.
Olijfolie
Olijfolie biedt een zeer uitgesproken smaak met veel hart-gezonde ingrediënten. De olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, helpt het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op kanker te verminderen. Het is ook rijk aan antioxidanten en heeft een zeer lange houdbaarheid. Klik hier voor extra vierge olijfolie
Hoewel het kan worden gebruikt bij het koken, is het het gezondst als het ongekookt is, zoals bij een salade of dipsaus. Als je het gebruikt bij het koken, moet je het op lage tot gemiddelde temperaturen verwarmen, waarbij je ervoor zorgt dat je geen hoge temperaturen krijgt.
Boter
Boter is een voedsel dat al vele, vele jaren bestaat. Boter smaakt goed en biedt bronnen van vitamine A en andere in vet oplosbare vitamines zoals E, K en zelfs D. Boter is ook gemaakt van natuurlijke ingrediënten en niet chemisch of kunstmatig verwerkt.
Je kunt boter gebruiken bij het koken, bakken of zelfs als smeersel. Je kunt het ook combineren met romige sauzen, marinades, gebakken gerechten of zelfs brood.
Margarine
Margarine werd voor het eerst geïntroduceerd als alternatief voor vetrijke boter. Toen het echter voor het eerst werd gemaakt, zat het boordevol transvet, een stof waarvan we nu weten dat deze het slechte cholesterol verhoogt.
Als bakolie smaakt margarine goed, het bevat minder vet dan de meeste oliën en boter, en het is vrij gemakkelijk te verspreiden. Het is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan verschillende producten en een goede bron van vitamine E.
Palmolie
Palmolie kent een natuurlijke en onbewerkte variant. Deze oranjekleurige variant is erg gezond en geschikt om in te bakken.meeste palmolie is echter sterk geraffineerd en dus erg ongezond. Klik hier voor de oranje palmolie
Lijnzaadolie
Deze olie bevat ontzettend veel omega-3 vetzuren. In tegenstelling tot omega-6 krijgen we van omega-3 veel te weinig binnen. Terwijl onze gezondheid daar grote behoefte aan heeft. Dit maakt de olie een gezonde aanvulling wanneer u weinig of geen vis eet. Lijnzaadolie is niet geschikt om mee te koken.
Zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een olie die sterk bewerkt en geraffineerd wordt. Hierdoor is deze olie niet gezond voor ons. In zonnebloemolie komt meervoudig onverzadigd vet voor en zonnebloemolie bevat veel omega-6. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat te veel omega-6 niet goed is voor onze gezondheid.
Kokosolie
Deze olie is er in verschillende varianten. Een biologische variant van de eerste persing (extra virgin) die niet is ontgeurd, is bij gebruik met mate gezond. Het stimuleert onder andere onze vetverbranding, vermindert hongergevoel en verlaagt het cholesterolgehalte. Kokosolie leent zich uitstekend om in te bakken of te braden en is een goed alternatief voor boter.
Als het gaat om koken met olie, zijn er verschillende olie beschikbaar. Er zijn er veel meer dan wat hier wordt genoemd, hoewel de bovenstaande het populairst zijn.
Gezond eten houdt in dat je gezond voedsel kookt en frituurd met de gezondste olie die je gezondheid bevordert. kijk dus goed met waar je je eten in bakt,kookt of frituurd en onthou alles met mate.
